Fotokapanlar Hakkında 10 Önemli Bilgi
1. Fotokapanı yerleştirirken güneşin yönüne dikkat edin.Mümkün olduğu kadar ışığı arkadan alsın ters ışık gündüz çekimlerinde fotoğraf ve video görüntü kalitesini düşürür.
2. Özellikle yaz aylarında önünde uzun otlar, dal, çalı olmamasına dikkat edin gündüz sıcakta ısınan uzun otlar ve yapraklar gereksiz tetiklenmeye yol açar. Kışın ise kar yağan bölgelerde çok alçağa yerleştirilmemeli kar altında kalabilir. Ayrıca kışın yön kesinlikle kuzey olmamalı genelde rüzgar o yönden kar atar merceğe yapışmasına sebep olabilir.
3. Fotokapan açıkken hafıza kartını (yada Sim kartı) çıkartmayın karta zarar verebilirsiniz.
4. Şarjlı pilleri tercih etmeyin. Şarjlı pillerin enerjisi daha zayıf ve çabuk bitiyor. Fotokapanların pil ömrü genel anlamda uzundur. Kaliteli piller kullanmanız durumunda çekim sayısına bağlı olarak en az 3 ila 6 ay (GS özelliği olmayan modellerde) arasında idare eder. Tabi bu fotoğraf modunda olduğunda geçerli, video modunda çekim sayısına bağlı olarak 1-4 ay arası değişir.
5. Pillerin ömrü yaz-kış arasında neredeyse 2 kat fark eder. Kışın piller daha çabuk tükenir.
6. Araziye yerleştirmeden önce bir kaç deneme yapın böylece makineyi iyice çözersiniz. Evde yapılan denemelerde evin lambası yanık bile olsa bu ışık yetersiz olduğu için gece modunda siyah-beyaz çekim yapar.
7. Çalınma riskine karşı koyduğunuz yeri iyi seçin. Ayrıca üzerine yazı asabilirsiniz orman müdürlüğüne aittir, ünv. aittir, uydu sistemi üzerinden takip edilmektedir vs. gibi.
8. Fotoğraf modunda tetiklenme aralığı (interval) 3-4 saniye yeterlidir. Bir de her tetikleme başına 2-3 fotoğraflık seriye ayarlarsanız daha güzel görüntü alırsınız. Video uzunluğu 10-15 saniye yeterlidir. Video aralıkları 7-8 saniye idealdir.
9. Hayvanlarda aynen bizim gibi arazide en düzgün ve kısa yolları kullanır. Çalınma riskini arttırsa da mutlaka bir patika üzerinde olmalı.
10. Vahşi yaşam gözlemde koku kullanmayı kesinlikle tavsiye ederim. Marketlerde satılan tavuk bulyon eritilip pet şişe ile makinenin bir kaç metre önüne dökülürse bu hayvanları durarak görüntü vermesini sağlar otçul türlerde bile bunun çok işe yaradığını göreceksiniz. Koku daha kalıcı olması için bir kütük üzerine dökülmelidir. Cinsi fark etmez her hayvan farklı kokulara karşı duyarlıdır. Birde imkanınız varsa herhangi bir kasaptan kokmuş kemik,ciğer gibi alabilirseniz hayvanları çok çabuk o bölgeye yönlendirebilirsiniz.
Kaynak :Doğanay VURAL (www.doganayvural.com)
Tüm Yorumlar